Dan sjećanja na Vukovar 18. studenog 2017.

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode.

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za grad završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom. Nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade poginula su 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Dan sjećanja na Vukovar iz 1991. godine obilježava se već 26. godinu zaredom diljem Hrvatske.

I naša se škola priključila obilježavanju ovoga memorijalnoga događaja paljenjem svijeća na ulaznim stepenicama. Po uzoru na to kako se u gradovima diljem Hrvatske pale svijeće i lampaši duž Vukovarskih ulica, tradicionalnim paljenjem svijeća na stepeništu odajemo počast onima koji su dali svoj život braneći Vukovar, Škabrnju i našu domovinu.

Uz to se ove godine na zidnim monitorima prvog kata zgrade prikazivao kratki dokumentarni film o stradanjima i žrtvama Vukovara te strahotama koje su tadašnji stanovnici proživljavali.

Učenici naše škole dodatno su se priključili obilježavanju Dana sjećanja na Vukovar izrađujući prigodne prezentacije i plakate kako bi što dostojanstvenije obilježili ovaj povijesni dan, preplavljen krvlju i suzama ljudi koji su branili svoji grad i svoju domovinu.

 

Roko Maglić, 1.B (član Novinarske družine)

  • Izbrisan

  • 22. Nov, 2017.

I. tehnička škola Tesla - Vizija budućnosti.